Lär dig förstå din hypertyreos

Allmänt | Min berättelse | Orsaken till sjukdomen | Kostråd | Övriga råd

   

 

 

Om hypotyreos

Enligt den s.k. nya tyska medicinen föregås hypotyreos alltid av hypertyreos.

Underaktivitet i sköldkörteln behandlas t.ex. i Mia Lundins artikel ”Sköldkörteln och hypotyreos” och Michael Lams artikel ”Sambandet äggstockar – binjurar – sköldkörtel”, båda på www.hormoni.se under länken ”Mer läsning”.

Enligt Reijo Mäkelä blir sköldkörteln långsammare av stor mängd energi (medan den blir snabbare av liten mängd energi). Viktiga vitaminer och mineraler för en långsam sköldkörtel beskrivs bl.a. på http://www.progressivehealth.com/the-best-vitamins-for-an-underactive-thyroid.htm Bl.a. B-vitamin, D-vitamin och magnesium är viktiga.

Hypotyreos har ibland kopplats samman med svårighet att säga nej och dra gränser.  Bourbeau menar för sin del i ”Kroppen talar till dig” att en underaktivitet i sköldkörteln handlar om att man inte ställer tillräckligt med krav för att komma igång med det man verkligen vill och att man inte tror att man är tillräckligt snabb för att få vad man vill. En människa med hypotyreos behöver enligt henne lära sig att begära saker för egen del.

I Finland har sjukskötaren i inre medicin Lili-Ann Junell-Kousa särskilt arbetat med naturlig läkning av hypotyreos. Hon ger hälsokonsultationer via www.re-build.info.

På engelska finns också en del intressant litteratur, t.ex. Datis Kharrazian: Why do I still have thyroid symptoms when my lab tests are normal? (2010)

En erkänd amerikansk auktoritet är också Izabella Wentz (thyroidpharmacist.com), som framgångsrikt behandlat sig själv och tusentals klienter för den autoimmuna formen av hypotyreos, Hashimotos.