Lär dig förstå din hypertyreos

Allmänt | Min berättelse | Orsaken till sjukdomen | Kostråd | Övriga råd

   

 

 

Kostråd

 

Tarmhälsan är viktig för sköldkörtelhälsan. Man kan lugna tarmen t.ex. genom probiotika, bra fettoljor (olivolja, fisk, linfrön) och rikligt med grönsaker. En möjlighet är också att avgifta tarmen t.ex. genom bentonitlera.

Också stora variationer i blodsockerbalansen kan stressa sköldkörteln. Protein bidrar till ökad balans, liksom tillräckligt täta måltider. Också själva matsmältningen är viktig för att inte aktivera immunsystemet i onödan. Se därför till att äta i lugn och ro och att tugga ordentligt! Matsmältningsenzymer och L-glutaminsyra kan vara bra att ta.

En naturlig hjälp mot hjärtklappning är örten hjärtstilla, liksom också passionsblomma. Båda finns som örtdroppar.

Immunsystemet kan stödas t.ex. av echinacea, ingefära, svart kumminfröolja, örten kattklo eller Triplex organocomp. 

När det gäller vilken mat man kan äta, kan vissa allmänna kostråd ges, men din individuella ämnesomsättning avgör i sista hand vad du kan äta. Det finns många olika typer av sköldkörtelproblem- och sjukdomar. Det som passar för en person kanske inte passar för en annan och känsligheten för olika födoämnen kan också variera. Om du vill veta exakt vilken mat som passar just dig och vad du bör undvika, kan jag rekommendera testning genom bioresonans eller kinesiologi (muskeltestning).

 

Laserakupunktören Annika Fors (www.laserakupunktio.fi/se) har ändå gett en del riktgivande kostråd. En överaktiv sköldkörtel lugnas generellt av (helst ekologiskt) kokosfett  och L-teanin. Också kålrot, rova och grape kan balansera en sköldkörtel vid akut hypertyreos, men de ska inte användas om man pendlar mellan hypertyreos och hypotyreos.  

Om du ännu inte gjort en individuell test kan du vara extra försiktig med eller extra noga med att känna efter om du kan äta nedanstående. Bland den kost som aktiverar sköldkörteln och som enligt Annika Fors borde undvikas av de som har hypertyreos kan nämnas kaffe, choklad, Coca-Cola, alger och för mycket alkohol. För en del kan också paprika, spenat och baljväxter (bönor, linser och ärter) liksom starka kryddor, salmiak och lakrits vara ett problem. Dessutom kan man ibland behöva undvika syrliga äpplen, lingon, tranbär, hjortron, rabarber, havtornsbär, jordgubbar, vinbär (alla dessa innehåller nämligen oxalsyra), kiwi och nässlor. Även mjölk och socker kan inverka och ska användas begränsat. Bra är det också om man minskar på användningen av inhemska sädesslag (och i stället använder ris, hirs och bovete).

Kål- och lökväxter innehåller goitrogener, som kan få sköldkörteln att vidga sig. Därför bör också de undvikas (trots att de lugnar ner sköldkörtelaktiviteten), inklusive broccoli och blomkål (men sallad och isbergssallad är ok). Det är dessutom bra att vara försiktig med användningen av senap, alfaalfagroddar och ryps. Enligt min egen erfarenhet gäller det också majs och majsstärkelse.

Vitaminer och mineraler

 

När det gäller vitaminer är det bra att i det akuta läget undvika multivitaminpreparat som innehåller jod. Undvik också musslor.

 

D-vitamin är viktigt bl.a. för att det hjälper kroppen att balansera T-hjälparcellerna i immunförsvaret.
Kalcium är också särskilt viktigt vid överaktiv sköldkörtel, inte bara för benbyggnaden utan också för att det kan göra sköldkörteln långsammare. Kalcium ska tas tillsammans med magnesium för att kunna sugas upp av kroppen. 
C-vitamin bidrar i sin tur till avgiftning av levern, samtidigt som det stimulerar leukocyterna och behövs för binjurarna. C-vitaminet halveras på 3-6 timmar, varför det är bra att ta det flera gånger om dagen.
B12-brist kan lätt uppstå vid hypertyreos, och också B1 är särskilt viktigt.
Selen och E-vitamin bör enligt en amerikansk källa tas tillsammans, ifall man har brist på de vitaminerna. Thymuskörteln behöver zink.

 

Enligt naturterapeuten Birgitta Klemo är magnesium sköldkörtelns viktigaste mineral.

 

Övrigt: enligt uppgift på nätet påverkar rökning speciellt Basedows sjukdom negativt.